1 burra.
(Deen I 32, Urt Gram 19, Ht VocGr, Lecl, Arch VocGr, Dv, T-L), bur (Urt), burro.
Mantequilla. "Coagulare, [...] gasna vel bur egitea, gasna vel bur biltzea " Urt V 249. " Burra, guria, beurre" Ht VocGr. " Bura, smior, butter, mantequilla. Lat. butyrum, gall. beurre " Deen I 32 y II 47. v. gurin. Tr. Documentado en la tradición septentrional desde mediados del s. XVII.
Eta deithuko da Emanuel, eta ianen du burra, kaltearen gaitzesteko, eta ianen du eztia, ungiaren hautatzeko iakiteko. Hm 123. Ezniaz eta hantik egiten den iatekoaz denaz bezanbat, zoin komunzki gorhia edo burroa deitzen baitugu. Tt Arima 57. Lipiaren erremedio segurrena eta lasterrena, atheratzia da; eta gero burra freskoz zauri hura goiz arratsetan pherekatzia. Mong 591. Aski duzue malbariskak egostea burrarekin <burua-> batean eta gero hartaz maiz phereka. Ib. 589. Gero hartu zuen burra eta esnea eta xahal alogatu zutena, eta ezarri zuen hekien aitziñean. Urt Gen 18, 8 (Dv burra; Ur guria, Bibl gaztanbera). Ogi puxka batek burra poxi batekin egiten baitzuen heien eguneko janhari guzia. MarIl 114. Gauza ikhusia da gaina ona bada burra ere hala izanen dela. Dv Dial 81 (It, Ip gur(h)ia, Ur mantekia). Ez ditu ikhusiren hibaieko xirripak, ez eta ezti eta burrazko latsak. "Butyri" . Dv Iob 20, 17 (Ol guriña, Ker orio). Orduan urtharazten da su eztian libera erdi bat burra bethi igituz alderdi bererat, itzul ez dadin. ECocin 40. Omeletak burra edan duenean, lerra zazu plegatuz burraz fretatu plat baten gainerat. Ib. 28. Orrha zaitzu burra eta arroltzia. Ib. 37. Burra urthua. Ib. 46. Fritatzen olio onian edo burran. Ib. 17. Burran bezala sartzen baita hango lur usteletan goldea. Zerb Metsiko 324. Esneak daukan mami gizena --urina-- burran izaiten da bildua; hortakotz, burraren eskuarazko izen egokia, esnurina litzaguke. JE Med 122. Bero bat izigarria baitzen, etxerat heldu gabe, bere burra guzia urtua zuen. Barb Leg 145. Zure letxerokuatik / sobera espantu; / berri-berritan famak / baditut nik aitu: / burra kendu ta uraikin / emendatzen baitu. Mattin ( in Xa EzinB 104 ).
BURRA-LANTEGI. "Beurrerie" T-L.
BURRA-ONTZI (-untziT-L). "Beurrier" T-L.
BURRAZKO OPIL. "Burrazkophil, gâteau de farine de froment, de beurre et de sucre" Dv s.v. burrophil.

Egoitza

  • B
  • BIZKAIA
  • Plaza Barria, 15.
    48005 BILBO
  • +34 944 15 81 55
  • info@euskaltzaindia.eus

Ikerketa Zentroa

  • V
  • LUIS VILLASANTE
  • Tolare baserria. Almortza bidea, 6.
    20018 DONOSTIA
  • +34 943 42 80 50
  • donostiaordez@euskaltzaindia.eus

Ordezkaritzak

  • A
  • ARABA
  • Gaztelako atea, 54
    01007 GASTEIZ
  • +34 945 23 36 48
  • gasteizordez@euskaltzaindia.eus
  • G
  • GIPUZKOA
  • Tolare baserria. Almortza bidea, 6
    20018 DONOSTIA
  • +34 943 42 80 50
  • donostiaordez@euskaltzaindia.eus
  • N
  • NAFARROA
  • Oliveto Kondea, 2, 2. solairua
    31002 IRUÑEA
  • +34 948 22 34 71
  • nafarroaordez@euskaltzaindia.eus

Elkartea

  • I
  • IPAR EUSKAL HERRIA
  • Gaztelu Berria. 15, Paul Bert plaza.
    64100 BAIONA
  • +33 (0)559 25 64 26
  • +33 (0)559 59 45 59
  • baionaordez@euskaltzaindia.eus
  • Euskaltzaindia - Real Academia de la Lengua Vasca - Académie de la Langue Basque
  • Plaza Barria, 15. 48005 BILBO
  • +34 944 158 155
  • info@euskaltzaindia.eus
© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper