Embutido a base de sebo y entrañas de oveja. Guk eta beste askok, Goierrian [...], Eguberi jaietarako, ardi edo aari zaarren bat il oi genduen mondejuak egiteko. Auspoa 241, 92.
Mondejuak beltzak egiten ziran gure gazte denboran. Esteak [...] betetzen ziran odola, tipula, porrua eta seguarekin [...]. Gero ikasi zuten mondeju txuri eta fiñagoak egiten. Ib. 92.
Alaxe gu ere mondeju batzuk jan da kafeak artuta an geunden beste maian. Auspoa 248, 164.
azpisarrera-1
MONDEJU HANDI(G-goi ap. Arin AEF 1955, 113). Panza de la oveja.
azpisarrera-2
MONDEJU IZUR(G-goi ap. Arin AEF 1955, 113). Cuajar de la oveja.
azpisarrera-3
MONDEJU-ZOPA(Pl.). Sopas hechas en el caldo de la cocción del mondeju. [Mondeju] aiekin, egosi ta mondeju-zopak. Ogi-puska aundi batzuk sartzen zituzten. Auspoa 209, 43.
Jateko, lendabizi mondeju-zopak eta gero mondejuak. Auspoa 241, 92.