1 emaitza eskabetxe bilaketarentzat - [1 - 1] bistaratzen.
Kodea [?] | Data | Proposamena | |
---|---|---|---|
Hiztegi Batuko Lantaldea: | Z4B:EEBS:006 | 2003-02-11 | Lantaldeak onartua, informazio bat gehituz |
eskabetxero 1, Gy ("Noiz edo noiz naiz zure amutarako; / Eta eskabetxero batek nau kario erosiko"); OEH argitaratuan, gainera: eskabetxe ; eskabetxegintza : Elizdo EEs 1925 ("Eskabetxegintza [arrai-oliyoz-prejitza] zerabilten [portu] aetan").
eskabetxe (eta eskabetxe fabrika, lantegi) 11: Etxabu ("Baiña nire lagunak ez euken olako kezkarik; len be arrai txikiak eskabetxe eran jarten ni baiño oituago egoan"), Jauntxoak ("Lantegi berri franko altxatu zen Donostiako udal barrutian; kare hidraulikoa [porlana], txokolatea, poxpoloak, argizaiak, garagardoa, haltzariak, sokak, eskabetxea, litografiak..."), Arrain kontserbak 9 (adib.: "Eskabetxe fabrikek ere gehitzeko joera erakusten zuten [...] Saturnino Busto Irisarrik, Burlatakoa bera [Nafarroa], Mutrikun kokatzea erabaki zuen 1880 inguruan, eta eskabetxe lantegi bat jarri zuen urte hartan [...] Sortuko den arrain kontserben industria berria, hein batean, upeletan gatza emanda jarritako arrain eta eskabetxearen betiko industriaren jarraitzailea da); eskabetxetegi 1, Goenkale ("Bideo industrial bat, Gemelli-tarren eskabetxetegian").
eskabetxe : AB38 1, HiztEn (okela edo arraina beratzeko likidoa. Olio, ozpin eta ardo beltz edo zuriz egiten da, beste ongailu batzuk ere erants daitezkeelarik), Euskalterm 9 // Ez dugu aurkitu ap. DFrec, AB50, LurE.
eskabetxe : DenSuk 18: "Atuna etxeko eskabetxean [...] Eskabetxea egiteko era asko daude"; 32: "atuna oliotan edo eskabetxean: lata bat (250 gr)" // Cf. olio-ozpin : AArrue JanEd, 48: "Gabon-gauean, egosi ta olio-ozpiñarekin maneatzen da [aza-loratua]" [1956]; 49: "Bixigua ere mota askotara gertu liteke, baña Gipuzkoa'n ezezik Euskalerri osoan ere arranparrillan erre ta olio-ozpiñarekin edo limoi-zumuarekin jaten da ia beti" [1956]; 57: "Otarraiña olio-ozpiñarekin"; 58: "Urraza olio-ozpiñarekin" [1956]; Egunk 2001-04-17: "ontzi batean olio-ozpina prestatu; horretarako, olioa, ozpina, tipula txikiak eta baratzuria erabiliko ditugu, eta norbere gustura nahastu behar dira. Behin olio-ozpina egindakoan, babarrunen gainetik botako da"; 2001-07-19: "Olio-ozpina egingo dugu olioarekin, piperhautsarekin eta ozpinarekin, eta gero gainetik botako dugu"; oliozpin : Argiñano: "Oliozpina egiteko, ontzi batean olioa, ozpina, koilarakadatxo bat ziape, kapar ale batzuk eta gatza ondo nahasi eta entsaladara isuri"; "Txitxarroa labean dagoen bitartean oliozpina egin [...] Egindako oliozpinarekin txitxarroa saltseatu".
eskabetxe : ElhHizt, HiruMila, Lur EG/CE // Ez dugu aurkitu ap. EuskHizt, EskolaHE, Lh DBF, DRA, PMuj DVC.
escabeche formaren ordainak: eskabetxe : ElhHizt, HiruMila, Lur EG/CE; gesaltze : PMuj DCV; laster-salda : PMuj DCV (media salsa); mariatze : PMuj DCV; olio-ozpina :HiztHand (atún en escabeche, hegaluzea olio-ozpinetan).
EIH: - / ElhHizt: + / EskolaHE: -
iz.
Heg.
olio-ozpina.
- [E116]: berandu ohartu da lantaldea ozpin-olio erabaki genuela lehen itzulian (eta ez hemen ageri den olio-ozpin), baina garaiz jakinarazi digu; beraz, aldatu egin behar da definitzailea: 'ozpin-olioa'.
- Erabakia: (2008-09-26) ok.
Azkue Biblioteka eta Artxiboa Euskaltzaindiaren zerbitzura dago. Horrez gainera, zabalik dago ikertzaile ororentzat, eta bere ahalbideen neurrian euskal kultura gaien ikerkuntza eta hedapena sustatzen eta laguntzen saiatzen da.