1.
(V, G-nav, AN-5vill, B, BN-baig, Sal, R; Hb(-th-), Dv(-th-), VocB)
Ref.:
A;
EI 89;
EtxbaEib;
CEEN 1969, 168;
HolmerApuntV 11;
EAEL 133;
IzetaBHizt2
. Torta de maíz."Galette de farine de maïs"Dv.
"Ollo [sic, por bollo] ancho y delgado, talo"VocB.
"Torta pequeña de maíz"A.
"
Talua es pan ázimo; y artopilla, artabiguña es pan subcinericio --autspekua-- que, envuelto en hojas de berza, se cuece en el rescoldo del hogar [V-gip]"AEF 1927, 87."
Artopilla, bero berua, jan izan dogu Vergetxen
"EtxbaEib.
"También hacían panecillos de harina de maíz (arto opila) (BN-baig)"CEEN 1969, 168.
Cf. Lar Cor 59: "Y así llevan [los carboneros, leñadores y otros] harina al monte, y en sus chaolas, que son chozas, la amasan, hacen sus artopillak, tortas subcinericias, que cuecen bajo la ceniza". Cf. VocNav: "Torta de maíz (Regata, Baztán). En Pamplona, Cuenca y Tierra Estella maizopil". v. artobero. Bidariak zeraman artopil eta arroltze egosiak jan zituzten gauerdi ondoan. FIr 150.
Ortzak zorrotzik, zu-atzean da / Mikela-Borda baldana. / Amaika baba ta artopil bero / ango sukaldean jana. OrEus 92.
Arto-opilla egin-berrian guri. (B). InzaNaEsZarr 1980.
azpiadiera-1.1
"Sot, lourdaud"Hb.
"Pánfilo. Ezergatik estutzen ez dan artopilla gure morroia
"EtxbaEib.
sense-2
2.
(V-gip, G, L ap. A). Masa de injertar."Esti edo esti-oreari batzuk artopilla bere esaten ei dautse, ta era bitara gitxienez egiten da: buztiñaz da ardi-korotzez bata, gaztaiñak eraun edo mentautekoa"Ezale 1897, 340b.
azpisarrera-1
ARTOPIL-BURDINA.
"Artopil-burduña (B), pala en que se asan los talos o tortas delgadas de maíz" A.