1 emaitza tanino bilaketarentzat - [1 - 1] bistaratzen.
Kodea [?] | Data | Proposamena | |
---|---|---|---|
Hiztegi Batuko Lantaldea: | Z7:LBeh | 2015-10-20 | Lantaldeak onartua, informazio bat gehituz |
tanu (th- L-ain, BN-ciz ap. A; H; th- VocBN, Gèze, Dv), tano (H; th- Urt II 41, H), tani (th- S (Foix) ap. Lh). Tanino. "Ossa pelle lucida amicta, thano koloretako lárruz estalirikako hezurrak" Urt II 41. "Tan" Dv. "Tanino, sustancia extraída de la corteza de ciertos árboles. [...]. Ametz-azaletik eta aritz-azaletik egiten da thanua (BN-ciz), el tanino se extrae de la corteza del quejigo y del roble" A. Cf. VocNav s.v. tan y tano. Batzuek xuritzen dituzte xarak thanutzat azala saltzeko. Xarak ez du hortarik gerokotzat onik. Dv Lab 371. Ruzian azaletik thanua atheratzen dute eta izerditik agorient mota bat. Ib. 321.
LBeh (2014-04-03): tanino 52: Consumer 11 (adib.: ESTRUKTURA: ardoaren gorputz-osaketa, bertan osagai guztiek agertu behar dutelarik: azidotasuna, alkohola, taninoak, dentsitatea etab.), Berria 20 (adib.: Janari espeziatuak, ardo beltz gazteekin -frutadunak, tanino gutxi eta alkohola neurrian dutenak-; hondar-azukredun eta azidotasuna duten zuriekin), EiTB 15 (adib.: Fruituak eta mahatsaren taninoak eta egurraren taninoak nahasturik lotura berezia sortzen da, eta azkeneko emaitza hori da: nortasun handiko ardoak"), Argia 4 (adib.: Haren ardoak, kolore beltz eta tanino artean, fruitu gorrien usainak oroitarazten dizkigu), DiarioVasco 2 (adib.: Jazinto Aizpurua egiteko estrategia erabat aldatu da, «antzina estrategia antioxidatzaileak gehitzea izan bazen ere, gaur estrategia aldatu egin da, eta txakolinak berak bere baitan dituen gai oxidagarriak gutxitzen saiatzen gara. Alegia, taninoak gutxitzen saiatzen gara. Taninoak txortenean, hazietan eta azalean daudenez, mahatsak egoki aukeratu, zukua tentuz atera eta txakolina bere lien artean gordetzen ditugu); Ez dugu tanu formarik aurkitu.
EPG: tanino 2, Berria (Sagardoa, analitikoki, ona den jakiteko honako parametroak hartzen direla kontuan azaldu digu Kamiok: mostoaren edo sagardoaren azidotasuna, taninoa, alkohola eta ph-a); Ez dugu tanu formarik aurkitu.
BerriaEL2013: -.
es tanino / fr tannin, tanin: Elhuyar: (Kim.) tanino / Nolaerran: tanu / Zehazki: (Kim.) tanino / Labayru: (Kim.) tanino, tanu, pipil, tortika / Adorez5000: tanino.
Nazioarteko forma da eta jasotzekoa. Bestetik, tanu forma ez dugu aurkitu corpus berrietan, nahiz eta zenbait hiztegik jaso duten.
Azkue Biblioteka eta Artxiboa Euskaltzaindiaren zerbitzura dago. Horrez gainera, zabalik dago ikertzaile ororentzat, eta bere ahalbideen neurrian euskal kultura gaien ikerkuntza eta hedapena sustatzen eta laguntzen saiatzen da.